Het Nederlands hangoor dwergkonijn of afgekort nhd is een miniatuur versie van een Frans hangoor konijn. De typische kenmerken van een nhd-konijn zijn hun 22 tot 28 cm lange, hangende schattige oren. Ze hebben ook, in tegenstelling tot dwergkonijnen geen spitsige neus maar een breed voorhoofd. De Nederlandse hangoor dwergkonijnen zijn ontstaan door een Frans hangoor te kruisen met een kleurdwerg. De nhd-konijnen zijn niet agressief en hebben een rustig karakter. Ze vinden het ook leuk om geaaid te worden. Net daarom zijn ze zeer populair als huisdier
Het Nederlands hangoor konijn weegt tussen 1,5 kg en 1,9 kg met als maximaal gewicht 2 kg.
Kleuren
Er bestaan veel verschillende kleuren bij hangoor konijnen. Denk maar aan konijngrijs, zwart, blauw, chinchilla, madagaskar, isabella, sepia, otter, sallander, enzovoort.
Dan heb je nog eens de combinatie van bont kleuren. Dit is het bond kleur (zoals hierboven opgesomd) in combinatie met witte vlekken. Eindeloze combinaties dus….
Ik heb ervoor gekozen om maar op 1 kleur te fokken om zo een zuiver kleur hangoren te bekomen. Daarom heb ik ook maar een beperkte hoeveelheid aan kleuren. Ik wil namelijk een kleur bekomen die zeldzaam en recessief is, namelijk het kleur “mignon”, ( een uitloper van isabella + wildfaktor). Verder vind ik het karakter ook enorm belangrijk, samen met de gezondheid en genetica van de konijnen. Als fokker heb je een belangrijke rol om gezonde konijnen te fokken, zodat het ras steeds sterker wordt en je meer kleurvaste konijntjes bekomt.
Mignon
Dit is het kleur dat ik probeer te bekomen. De dekkleur van het hangoor konijn is geel of crèmekleurig. De rug en zijflanken van het konijn zijn volledig crèmekleurig behalve de buik, want die is wit. In principe is mignon kleurslag isabella maar met een wildfaktor zoals eerder al vermeld.
Voortplanting
Een Nederlands dwerghangoor konijn kan al geslachtrijp zijn na 4 maanden. Bij een ram is dat zelf al na 3 maanden. Een voedster heeft een dubbele baarmoeder, vandaar dat het mogelijk dat een konijn twee maal zwanger kan worden tijdens 1 zwangerschap. Dit gebeurt gelukkig niet veel. Voor de worp van een hangoor konijn trekt de voedster haar vacht los zodat ze een nestje kan maken. Op die manier zorgt ze er ook voor dat haar tepels beter bereikbaar zijn, voor wanneer ze de jonkies wil zogen. Iets typisch bij het maken van het nestje is dat ze stro in hun mond nemen voordat ze hun vacht lostrekken. Zo slikken ze hun vachtharen niet per ongeluk in.
Na een draagtijd van 28 tot 32 dagen ( meestal is het 30 dagen) worden de jonkies geboren. De worp bestaat meestal tussen 2 à 5 jonkies. Ik heb al een nestje gehad van 8 jonkies, wat zeer uitzonderlijk is. Ze worden blind, doof en naakt geboren, m.a.w. volledig afhankelijk van de moeder. De moeder geeft 2 maal per dag melk aan de jonkies, één keer ’s morgens en één keer ’s avonds. De rest van de dag spendeert ze zo ver mogelijk van het nest om geen roofdieren te leiden naar het nest. Onmiddellijk na de bevalling is de voedster terug vruchtbaar, vandaar dat een ram nooit bij de voedster mag blijven.
Als de kleine konijntjes geboren zijn wegen ze tussen de 24 en 35 gram. Ze slapen praktische de hele dag behalve wanneer de moeder komt. Dan is het vechten om melk te krijgen. Na 3 dagen krijgen ze stilletjes aan hun vacht en na 10 à 14 dagen openen ze hun ogen en worden ze wat actiever. Na 3 weken oud lopen ze al rond en eten ze meer een meer gras/hooi en biks (korreltjes). Ze blijven wel moedermelk krijgen tot een leeftijd van 8 weken. Op een leeftijd van 5- 6 weken is het mogelijk om het geslacht te bepalen van de konijntjes.
Bij de Nederlandse hangoor konijnen beginnen de oortjes ook te hangen op een leeftijd van 4-5 weken. Bij de ene is het al wat sneller dan bij de andere. Zo kunnen er grappige situaties ontstaan waarbij de oortjes op vliegtuigstand staan.